Kategorier
Okategoriserade

Haninge Stories en utställning av Stockholms Läns Museum

Stella som arbetar på Stockholms läns museum var med oss under några dagar på muralmålningsjobbet i somras. Nu har hennes betraktelser och ungdomarns berättelse blivit en del av museets samlingar under namnet ’Haninge Stories’. Ni hittar deras fina inlägg här!

Utdrag från utställningtexten,

Sommaren 2022 skapade 21 ungdomar från Haninge en muralmålning i Brandbergen. Ungdomarna sommarjobbade på uppdrag av Haninge kommun och projektet var ett samarbete mellan kommunen, Den Pedagogiska Designbyrån och Viktoriahem. 

Temat för muralmålningen var ”en person som betytt mycket” och motiven blev därför en blandning av kändisar som har inspirerat, men också släkt, vänner eller andra personer som har betytt mycket under uppväxten. 

Ungdomarna berättar 

”Jag tycker det är bra! Även fast det kanske inte gör så mycket, så syns det ändå. Det är liksom färgglatt, det är någonting nytt för Brandbergen. Och jag menar, ibland kan det kännas lite dystert och det här är ett ställe som också liksom oftast gängkriminalitet händer. Så det här kan ju vara en början till någonting gott.”  – Salina, 17 

”Den här väggen var ju så tråkig. Och nu så här, när man går förbi så blir folk glada liksom, och det är kul!”  – Lea, 17 

”Det är väl mest jag och dom som står bredvid mig som har fått reaktioner från folk som går ner för den här trappan som vi står i. Dom tycker att det är fint.”  – Gustaf, 15 

”Jag tycker det finns någonting väldigt fint i att man jobbar med lokala ungdomar och att dom får sätta sin prägel på det offentliga rummet. Och sen att det faktiskt är deras idéer som ligger bakom motiven. För mig är det viktigt att dom har liksom fått bestämma det lite själva, även om man jobbar med ett tema, så att det ändå är liksom deras motivval.”   – Frida, Den Pedagogiska Designbyrån 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *