Spelfilm

I en spelfilmsworkshop tränas elevernas samarbetsförmågan samtidigt som dom får möjlighet att dramatisera och bearbeta vardagens dilemman eller fiktiva händelser. Filmerna blir vittnesmål från elevernas liv ibland starkt verklighetsanknutet. Den färdiga filmen kan bli ett bra diskussionsunderlag i vidare lärande och utveckling. Både socialt och kunskapsmässigt. 

Projektbeskrivning

Arbetsgången är ungefär samma som för animation, men nu är det istället spelfilmer som ska skapas. Eleverna skriver manus och förbereder eventuell rekvisita till inspelningsdagen. Det går även bra att arbeta ämnesintegrerat, men annars har vi olika knep för att få igång kreativiteten och manusarbetet.

Eleverna lär sig bildutsnitt, kameravinklar och vad som kan vara bra att tänka på med ljudet i en spelfilm samt redigering och ljudläggning i iMovie. 

Ett projekt kan se ut såhär

1. Vi planerar projektet tillsammans med er lärare och skickar sedan en digital introduktion som kan visas för eleverna där vi presenterar teknik och metod. 

2. Ni gör research och förbereder manus. Ni kanske vill besöka ett museum för att lära er mer om ett visst ämne, eller så arbetar ni ämnesintegrerat på skolan. 

3. Vi kommer två filmpedagoger till er och stannar hela dagen. Vi har hela klassen samtidigt. Vi arbetar med iPads, filmstativ och det finns även möjlighet att testa greenscreen och

specialeffekter. Filmerna blir några minuter långa och görs helt av

eleverna men med lite hjälp från oss.

4. Filmerna blir klara vid dagens slut och kan visas upp på skolan, under en röda mattan-visning på bio eller på ett föräldramöte. 

Eller utan förberedelser

Ett annat upplägg är att vi gör allt på samma dag, utan några förberedelser. Vi kommer då på morgonen med material och teknik och börjar med att elever får sätta sig i grupper och planera en kort story som sedan spelas in och redigeras samma dag ett så kallat filmrally. 

Filmerna läggs upp på vår Vimeo kanal och kan laddas hem eller tittas på när det passar. 

Information

Tid: En hel dag per klass

Ålder: Från F – åk 9, särskola/ träningsskola

Teknik: Ingår 

Pris: Kontakta oss för prisförslag, info@denpedagogiskadesignbyran.se 

Antal: Hela klassen samtidigt