Transfer-tryck

Att undervisa i design kan syfta till att utveckla kunskaper om kreativa och problemlösande processer och därmed utveckla förståelse för design som en metod för att göra livet enklare, rikare eller mer hållbart för människor. Eleverna arbetar i denna workshop med att göra egna tryck som kan sättas på t-shirts, påsar, flagga eller annat textilt material. Eleverna får möjlighet att ta plats, göra sin röst hörd och formulera ett viktigt budskap genom att kombinera färg, form, ord och bild! 

Projektbeskrivning

Varje elev får göra sin alldeles egna tryck! Skapandet anpassas efter klassens förutsättningar och ålder. Skissarbetet till tryckets motiv kan antingen göras ”analogt” med penna, papper och sax eller digitalt i appen Procreate som gör workshopen mer avancerad. Eleverna lär sig att tolka ett budskap både i ord och bild, får grundläggande kunskaper i grafisk design, layout och en proffesionell textil tryckteknik! 

Ett projekt kan se ut såhär

  1. Inspiration och bakgrund

Dagen börjar med att eleverna får en introduktion i designhistoria och samtidigt lär sig om grafisk design och layout inom mode med inriktning påtryck. Varje elev funderar sedan ut vad de vill trycka utifrån ett valt tema för klassen. 

Budskap blir till bild, text och symboler och pratar om hur man kan göra sin röst hörd genom sina kläder. 

2. Eget Skapande

Efter att eleverna skissat upp en bild, skapar de en mall och klipper sedan ut formerna som kommer bilda t-shirtens motiv i textilvinyl. Vinylen kommer i alla möjliga färger och material. Det finns glitter, självlysande, metallic och massor mer, ett väldigt inspirerande material. 

3. Trycka med transferpress 

T-shirten trycks i en transferpress, pressen blir varm och motivet trycks bakifrån och fram kan man säga. Det understa lagret i bilden kommer först och så arbetar man sig framåt i motivet.Tekniken och material är professionellt och t-shirten kan tvättas i maskin. 

4. Trycket är färdigt! 

När workshopen är slut får eleverna ta med sig sint-shirt hem. Vi avslutar med en vernissage! 

Information

Tid: En hel dag/ klass

Ålder: Förskolan – gymnasiet,

Teknik och material: Textilvinyl, saxar, transferpress, t shirts eller tygpåsar. Vi har med oss allt material. 

Pris: Kontakta oss för prisförslag, info@denpedagogiskadesignbyran.se 

Antal: Hela klassen samtidigt