Drejning

I tusentals år har människan med sina händer och lera som främsta redskap skapat bruksföremål såsom krukor, vaser, och skålar. Att sysselsätta sina händer och arbeta med något som får hjärnan att aktivera sin kreativitet och på så sätt koppla av är något som många barn verkligen uppskattar. I den här workshopen får barnen prova drejning och handledning i hur man drejar och kan skapa ett föremål. 

Projektbeskrivning

Vi börjar med en kort genomgång av teknikerna hur man formar och hur leran centreras därefter får varje elev skapa fritt under en viss tid. Vi jobbar i ett roterande schema och turas om att dreja på två elektriska drejskivor. Varje elev kommer att hinna skapa ett enklare bruksföremål som t.ex. en skål, ljushållare eller en mugg. Vi anpassar oss efter varje elev och ger en personlig handledning utifrån den nivå man ligger på, så att du har möjlighet att utvecklas.

Ett projekt kan se ut såhär

1. Dagen börjar med att en liten grupp elever kommer in och får sätta på sig förkläden och se hur man centrerar leran på drejskivan.

2. Eget Skapande

Därefter får två elever åt gången skapa något enklare bruksföremål såsom en liten skål. Det är ofta stora visioner på vad som ska göras men det krävs endel teknik och träning och för många är det första gången så vi försöker se till att varje elev lyckas och kan känna att det blev något att ta med hem. Det finns verktyg att använda och svampar för att få en jämn yta.  

3. Eleverna tar loss sitt föremål med hjälp av en lerskärare och lägger det på en kartongbit med elevens namn på. 

4. Elevernas skapelser får torka på skolan och kan tas hem efter någon dag. Vill man bränna sitt föremål kan man få information från oss om var det finns brännugnar. 

Information

Tid: En heldag/klass

Ålder: Förskolan – gymnasiet,

Teknik och material: Drejlera och 2 st drejskivor, drejverktyg, hinkar, papper, trasor och vaxdukar på golvet. Vi har med oss allt material men behöver tillgång till vatten och el i lokalen. Gärna kartong om det finns på skolan. 

Pris: Kontakta oss för prisförslag, info@denpedagogiskadesignbyran.se 

Antal: Hela klassen under dagen, uppdelad i smågrupper