Brevväxling i film – Sverige <3 Libanon

16 aug 2021

”Man har tryckt på den där knappen så många gånger och så tillslut så ser man allt hårda arbete som man har gjort och så ser man att filmen blir så bra, ja då är det bra!!!” – Mauni

Som ni säkert redan vet så tror vi att film är ett språk som talas i hela värden. Film är för oss en unik kombination av ord, bild, rörelse och ljud som vi tror kan användas för kommunikation mellan alla människor. Film är också ett bra sätt att göra sin röst hörd, sprida sitt budskap och formulera sin åsikt!

Allt detta var också anledningen till att vi sökte Svenska Institutets stöd Creative Force med en förhoppning att kunna resa till flyktinglägret Shatila i Libanon och skapa film tillsammans med barn och pedagoger där. Tyvärr kom Covid-19 i vägen för vår resa. Till vår undsättning kom klass 5 från Igelboda skola och räddade hela situationen, tillsammans med eleverna har vi nu skapat denna fantastiska film som vi hoppas ska vara första steget i den ”brevväxling i filmskapande” vi vill skapa.

”You have pressed that button so many times and then in the end you see all the hard work that you have done and then you see that the film is so good, well then it’s good!!!”– Mauni

As you probably already know, we believe that film is a language that is spoken throughout the world. Film is for us a unique combination of words, images, movements and sounds that can be used for communication between all human. Film is also a great way to make your voice heard, spread your message and formulate your opinion!

All this was also the reason why we applied for the Swedish Institute’s support Creative Force with the hope of being able to travel to the Shatila refugee camp in Lebanon and create films together with children and educators there. Unfortunately Covid-19 got in the way of our trip. To our rescue, a class of 11 year olds from Igelboda school in Stockholm came and saved the whole situation, together with the pupils we have now created this fantastic film which we hope will be the first step in the ”correspondence in filmmaking” we want to create.


Muralmålningen på Brandbergsbadet

09 jul 2021

Läs hela artikeln här! 

Tillsammans med 15 sommarjobbade ungdomar har vi under tre veckor i början av sommaren gjort en muralmålning på Brandbergsbadet. Temat för målningen fick vi från Victoria Park som äger badet, dom önskade sig en vägg fylld av ungdomarnas sommarminnen.

Basma berättar om sitt sommarminne,

Jag ritade en sandslott för att den väcker djupa minnen i mig. I sommaren när jag var 4 år var det mitt sista gång jag gick till stranden i Syrien. Det var då min farfar lärde mig att bygga en sandslott genom att göra det tillsammans. Efter det var sista gången jag såg honom. Jag ritade den för att sandslottet var sista minnet av honom och av den fina sommaren i Syrien innan den förstördes.

Det känns också att sandslottet och badbollen är de typiska symbolen för sommaren hos många barnschampo andra människor. För att på sommaren är det att alla barn åker med sina familjer till stränderna och börjar bygga ett sandslott eller kasta badbollen till varandra. Jag ritade krabborna för att de så gulliga ut och för att det skulle passa in med sandslottet.

Luftballongen brukar man se mest från bilfönstret när man åker med sina föräldrar in till stan eller någon annan stans och de syns för det mesta bara på sommar när vädret är ganska fint. Så det är därför min bild ser ut som den gör nu och sakerna i min bild är de sommarminnen jag har.


Animera Mera på Möja 2021

08 jul 2021

År 1998 körde Erling Ericsson det första animationskollot på Möja. Sedan dess har det varje år varit möjligt för både bofasta och sommargästande barn på Möja att delta på Animera Mera. I år var 3o st barn med, en hel del från Möja men det kom också barn från andra öar i närheten. Projektet finansieras av Region Stockholm. Barnens filmer hittar ni här, www.vimeo.com/pedagogiskadesignbyran


Från idé till bildmanus – En workshop på Zoom!

11 maj 2021

Från idé till bildmanus! En workshop på Zoom för dej från 7 år och uppåt.

Går du och tänker på en rolig filmidé som du vill utveckla? Eller vill du bara få lite tips och knep på hur du kan komma igång och skriva en ny filmide? Då ska du vara med på vår live-workshop. Vi kommer gå igenom grunderna i film och hur du utvecklar din berättelse till ett bildmanus!

Jennifer och Cristina kommer under 1 timme guida dig i hur du utvecklar en idé och får ner din berättelse i bilder och gör bildmanus. Vi skapar tillsammans och vi lovar att det blir kreativt och roligt! Du behöver papper att skriva och rita på (ta det som du hittar hemma), blyerts, sudd, några pennor i olika färger och en linjal.

Workshopen är från 7år OCH UPPÅT, vi tror det kan vara lika kul för vuxna som för barn.

Anmäl dig genom att maila till info@denpedagogiskadesignbyran.se. Länken till evenemanget kommer till din mail en stund innan vi börjar. Vi ses den 13 maj kl 13:00!

Evenemanget är en del av Haninge Kulturskola. Länk till Facebook-evenemanget hittar du här!


En brevväxling i animerad film – Creative Force

07 apr 2021

Innan påsklovet gjorde vi en två dagar lång workshop inom ramen för vårt projekt finansierat av Svenska Institutet och deras program Creative Force. Våra elever kommer ”brevväxla i film” med en grupp barn som bor i flyktinglägret Shatila i Libanons huvudstad Beirut. Vi ser att film är ett språk som talas i hela världen, det är en unik kombination av ord, bild, rörelse och ljud med stora möjligheter till kommunikation. Genom film kan vi göra våra röster hörda, vi kan sprida budskap, vi kan lära oss nya saker och vi kan se världen ur någon annans ögon och på så sätt få syn på en annan persons perspektiv och liv.  Elevernas filmer handlade denna gången om barnkonventionen, tätt sammanflätat med erfarenheter och upplevelser från deras egna liv.